ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΗ Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο
Η περιοχή του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη
Η τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης
Περιήγηση Θεσσαλονίκης με το Ν. Γ. Πεντζίκη
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Τα επαγγέλματα των Θεσσαλονικέων
Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης
Οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Η ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη στους Βαλκανικούς πολέμους
Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Κρητικό σώμα χωροφυλακής στη Θεσσαλονίκη
Καρτ-ποστάλ με κρητικό σώμα χωροφυλακής στη Θεσσαλονίκη, 1912-1913, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Η Θεσσαλονίκη στους Βαλκανικούς πολέμους


Κρητικό σώμα χωροφυλακής στη Θεσσαλονίκη
1912-1913, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα

Στις 11: 35 μμ της 18ης Οκτωβρίου 1912, λίγες μόνο μέρες μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού πολέμου, το τορπιλλοβόλο ΙΙ με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση έπληξε και βύθισε μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την τουρκική κορβέτα Fetih-i-Bulend. Η επιτυχία της παράτολμης αυτής επιχείρησης προανήγγειλε με τον πλέον θορυβώδη και εντυπωσιακό τρόπο ότι το μέλλον της πόλης βρισκόταν στα ελληνικά χέρια.

Οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Αργά το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ημέρας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, ο διοικητής του 8ου σώματος του τουρκικού στρατού Χασάν Ταξίν πασάς υπέγραψε το πρωτόκολλο της παράδοσης της πόλης στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό.

Την επομένη ελληνικό απόσπασμα εγκαταστάθηκε στο Διοικητήριο, ενώ την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η θριαμβευτική είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου, του Επιτελείου και της 1ης μεραρχίας. Τις ίδιες περίπου ώρες δόθηκε άδεια στρατονισμού στην πόλη και σε βουλγαρικές μονάδες.

(Οι πρώτοι μήνες της ελευθερίας κύλισαν μέσα σε κλίμα ευφορίας που χαρακτηρίστηκε από τους σημαιοστολισμούς, την απαλλαγή από τα σύμβολα της οθωμανικής κυριαρχίας (με πρώτο το φέσι), την επαναλειτουργία των εκκλησιών, την περισυλλογή των αρχαιοτήτων και την εθελούσια έξοδο μέρους των Μουσουλμάνων κατοίκων.

Παράλληλα προχώρησε η οικονομική και διοικητική αναδιοργάνωση της πόλης, που φαινόταν προς στιγμή να χάνει πολλά από τα εμπορικά της πλεονεκτήματα.

Το κλίμα αυτό διέρρηξαν δύο βίαια περιστατικά. Στις 5 Μαρτίου 1913 ο βασιλεύς Γεώργιος ο Α', που βρισκόταν εγκατεστημένος στην πόλη από τις 29 Οκτωβρίου, δολοφονήθηκε στο δρόμο των πύργων από τον Σερραίο Αλέξανδρο Σχινά. Τα αίτια της δολοφονίας ποτέ δεν διελευκάνθηκαν πλήρως.

Εξάλλου σε τρεις μήνες η χώρα εισήλθε στην περιπέτεια του φονικότατου Β' Βαλκανικού πολέμου. 24 μόλις ώρες μετά την έναρξη των ελληνοβουλγαρικών συγκρούσεων η Θεσσαλονίκη ταράχθηκε και πάλι από πυροβολισμούς. Η άρνηση των βουλγαρικών (πρώην συμμαχικών) αποσπασμάτων που στρατονίζονταν σε διάφορα σημεία της πόλης να παραδοθούν οδήγησε σε ολονύκτιες σφοδρές οδομαχίες (17-18 Ιουνίου 1913) με την κρητική χωροφυλακή και με μονάδες της 2ης μεραρχίας.

Στις 7 το πρωί ολόκληρη η βουλγαρική δύναμη είχε αιχμαλωτισθεί. Αν και η πόλη επρόκειτο να περάσει πολλές πολεμικές περιπέτειες έως τα μέσα του 20ου αιώνα, ωστόσο η κατοχή της από τους Έλληνες ήταν πλέον αδιαμφισβήτητη.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.