Μουσεία Ιστορικά & ΠολεμικάΜουσεία Ιστορικά & Πολεμικά

Εβραϊκό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςΕβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 13, 54624, Θεσσαλονίκη
Mέρες-Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή: 11.00-14.00
Τετάρτη-Πέμπτη: 11.00-14.00 & 17.00-20.00
Τιμή εισιτηρίου: Ελεύθερη
Τηλ.: 2310 250406-7
Fax.: 2310 250406
E-mail: '' jctmuseo@otenet.gr''
URL: http://www.jmth.gr

Γενική άποψη του ισογείου

Το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε to 2001 με σκοπό να καταγράψει την Σεφαραδίτικη κληρονομιά έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε μετά τον ερχομό τους στον ελλαδικό χώρο, ύστερα από το διωγμό τους από την Ισπανία τον 15ο αι. Οι Εβραίοι έφεραν μαζί τους και όλο τον Αναγεννησιακό δυτικό πολιτισμό της Μεσογείου της εποχής εκείνης. Δεξιότητες όπως η εκτύπωση, η χαρτογράφηση, η φαρμακευτική επιστήμη και η γνώση των σύγχρονων όπλων τους κάνουν μοναδικούς στο είδος τους σε έναν χώρο που τους παρείχε οικονομική σταθερότητα και κοινωνική ανοχή. Μέσα στους αιώνες οι Σεφαραδίτες δημιουργούν τον δικό τους πολιτισμό τις τέχνες και τα γράμματα ιδρύοντας 32 κοινότητες, με δική τους Συναγωγή, Τελωνεία που φέρουν τα ονόματα των πόλεων καταγωγής τους, Σχολές και ένα μεγάλο Νεκροταφείο.
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, οι Εβραίοι της πόλης εμφανίζονται έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις της εποχής. Το 1917 με τη μεγάλη πυρκαγιά καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της εβραϊκής συνοικίας. Το 1941 βρίσκει την εβραϊκή κοινότητα να απαριθμεί 490.000 μέλη ενώ το τέλος του πολέμου το 96,5 % της εβραϊκής κοινότητας, είχε εξοντωθεί.
Το Μουσείο προσπαθεί να αναδείξει την ιστορία αυτού του λαού στο χώρο ενός κτιρίου που ακαινίστηκε από την πολιτιστική Πρωτεύουσα «Θεσσαλονίκη 1997» Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα σιωπηλό μάρτυρα της μεγάλης εβραϊκής παρουσίας
Στην είσοδο και στον ισόγειο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα μεγάλο αριθμό από επιτύμβιες στήλες που διασώθηκαν από τις 32 συναγωγές της πόλης που καταστράφηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από τη μεγάλη νεκρόπολη που εκτείνονταν ανατολικά από τα τείχη. Μέχρι την καταστροφή του το 1942, το Εβραϊκό νεκροταφείο ήταν το σημαντικότερο στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής με πάνω από 300.000 επιτύμβιες πλάκες.
Στη στοά του πρώτου ορόφου παρουσιάζεται η ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη από τον 3ο αιώνα π. Χ. έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στους υπόλοιπους χώρους εκτίθενται διάφορα θρησκευτικά και τελετουργικά σκεύη βιβλία, έγραφα φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας.
Σε ειδική αίθουσα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην εποχή του ολοκαυτώματος, η οποία είναι πλαισιωμένη από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και κείμενα ενημερωτικά.
Στο Μουσείο λειτουργεί επίσης και βιβλιοθήκη ενώ στο άμεσο μέλλον σκοπεύουν και στην ίδρυση ενός κέντρου οπτικοακουστικής συλλογής και αρχείου.


Γενική άποψη του πρώτου ορόφου

Προθήκες με κειμήλια του Μουσείου

Προσωπικά αντικείμενα και στολές Εβραίων εγκλείστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ παγκοσμίου Πολέμου

Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2011 18:57