Μουσεία Τεχνολογικά & ΑθλητισμούΜουσεία Τεχνολογικά & Αθλητισμού

Ο Νερόμυλος ΓιαπατζήΟ Νερόμυλος Γιαπατζή

Διεύθυνση: Δρόμος Γουμένισσα Γρίβα
Mέρες-Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Κυριακή από της 9:00 έως τις 16:00μ.μ. Σαββατοκύριακα από της 10:00 έως και 17:00 μ.μ. Κατόπιν συνεννοήσεως είναι δυνατή η επίσκεψη και άλλες μέρες.
Τηλ.: 23430 43590-43682 (Μαρία Μπαρλή)
URL: http://www.goumenissa.eu

Νερόμυλος Γιαπατζή

Μικρή ιστορική αναδρομή

Οι νερόμυλοι ήταν συνολικά εννιά και βρίσκονταν στον άξονα του δρόμου Γουμένισσας-Γρίβας. Αποτελούσαν όχι απλά παραγωγικά και εμπορικά κέντρα, αλλά και σημεία συνάθροισης και πολιτισμού. Εκτός από την παραγωγή αλεύρου λειτουργούσαν και ως σησαμοτριβεία, ενώ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αξιοποιήθηκαν και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΓΙΑΠΑΤΖΗ

O "ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΓΙΑΠΑΤΖΗ" είναι ένα αναπαλαιωμένο, παραδοσιακό μνημείο του 18αι. και βρίσκεται στη Γουμένισσα στο δρόμο προς το Γρίβα. Πρόκειται για τον νερόμυλο της οικογένειας Τραϊανού Γιαπατζή. Ο νερόμυλος χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο νερόμυλος της οικογένειας Γιαπατζή λειτούργησε από το 1860 έως το 1970, οπότε και διέκοψε οριστικά την παραγωγή αλεύρου, αλλά λειτουργούσε έως και το 1980 (αλέθονταν τροφές για τα ζώα).

Ο νερόμυλος αποτελεί ένα παραδοσιακό μνημείο και είναι ο μόνος που διασώζεται από τους νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή.

Aποκαταστάθηκε το 2008 από την τρίτη γενιά της οικογένειας Γιαπατζή, τους αδελφούς Χρήστο και Γρηγόρη. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου, ακριβώς γιατί δεν πρόκειται για παραγωγική μονάδα, αλλά για τη διατήρηση ενός θαυμάσιου παραδοσιακού αρχιτεκτονικού μνημείου, έναν ακόμη κρίκο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην επισκεψιμότητα της Γουμένισσας.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2008 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2008. Μπορούν να τον επισκέπτονται σχολειά αλλά και άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση.

Σήμερα μπορούν να τον επισκέπτονται σχολεία, σύλλογοι και φυσικά ιδιώτες κάθε Τετάρτη από της 9:00 έως 14:00μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από της 10:00 έως και 17:00 μ.μ.

Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2011 11:22