Μονή ΓρηγορίουΜονή Γρηγορίου

Μονή Γρηγορίου

Η μονή Οσίου Γρηγορίου, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, είναι χτισμένη πάνω σε βράχο δίπλα στη θάλασσα. Ιδρύθηκε λίγο πριν τα μέσα του 14ου αι. από τον όσιο Γρηγόριο. Το 1500 ερημώθηκε λόγω πειρατικών επιδρομών, αλλά χάρη στην οικονομική στήριξη του ηγεμόνα της Mολδοβλαχίας Στεφάνου του Mεγάλου, καθώς και άλλων ηγεμόνων αργότερα γνώρισε μεγάλη ακμή.

Το μοναστηριακό της συγκρότημα, έχει σύνθετη αρχιτεκτονική μορφολογία, με όψεις όπου κυριαρχούν οι συνεχόμενοι εξώστες και οι πεσσοί της νότιας πτέρυγας. Ο χώρος στην αυλή είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει φιάλη. Το καθολικό, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε το διάστημα 1761-1775 στο τύπο του αθωνικού καθολικού με διπλό νάρθηκα. Τοιχογραφήθηκε το 1779 από τους μοναχούς Γαβριήλ και Γρηγόριο από την Καστοριά. Ο νάρθηκας προστέθηκε αργότερα. Η τράπεζα βρίσκεται δίπλα στο καθολικό.

Η βιβλιοθήκη της μονής περιλαμβάνει 297 χειρόγραφους κώδικες, θεολογικά, εκκλησιαστικά και λειτουργικά βιβλία. Επίσης στη μονή φυλάσσονται χρυσόβουλα, συγγίλια, κλπ..

Η μονή καταλαμβάνει τη δέκατη έβδομη θέση μεταξύ των αγιορείτικων μονών και κατοικείται από 88 μοναχούς (2001).


Γενική άποψη από τη θάλασσα (μεγάλη)

Γενική άποψη από τη θάλασσα

Άποψη από ψηλά

Άφιξη στη μονή

Το καθολικό

Λεπτομέρεια

Πνευματική περισυλλογή

Το αρχονταρίκι

Κόρδες κελιών

Ο αρσανάς και το ψαρόσπιτο

Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2009 10:29