Σκήτη Αγίας ΆνναςΣκήτη Αγίας Άννας

Σκήτη Αγίας Άννας

Η σκήτη της Αγίας Άννας αποτελεί εξάρτημα της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη σκήτη του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αι. από μοναχούς που έφθασαν στην περιοχή το 1686 με σκοπό να προστατεύσουν το αριστερό πόδι της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας, που μετέφεραν μαζί τους. Η περιοχή είναι ορεινή αλλά εύφορη στους πρόποδες του Άθω.

Οι περισσότερες καλύβες της σκήτης είναι χτισμένες σε υψόμετρο 300 μ.

Πρόκειται για σκήτη που ακολουθεί τον ιδιόρρυθμο μοναστικό βίο. Αποτελείται από 51 καλύβες που, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατοικούνταν από 85 μοναχούς, άλλοι από τους οποίους ασχολούνται με το ψάρεμα και τη γεωργία, άλλοι με την αγιογραφία και την ξυλογλυπτική και άλλοι με την παραγωγή θυμιάματος και μικροτεχνίας.

Το κυριακό της σκήτης είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Χτίστηκε και αγιογραφήθηκε το 1754. Στο ναό φιλοξενούνται τα λείψανα πολλών μαρτύρων της Εκκλησίας. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο τάφος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Ιωακείμ Γ'.

Η μικρή σκήτη της Αγίας Άννας είναι χτισμένη σε μια βραχώδη και άνυδρη περιοχή μεταξύ της σκήτης της Αγίας Άννας και των Καρουλιών. Ιδρύθηκε τον 17ο αι., από μοναχούς που εγκαταβίωναν προηγουμένως στη σκήτη της Αγίας Άννας. Οι μοναχοί ασχολούνται με την αγιογραφία, τη μικροτεχνία και την ξυλογλυπτική. Οι σημαντικότεροι αγιογραφικοί οίκοι είναι του Κάρτσωνα και του Ανανία. Πολύ κοντά στη σκήτη βρίσκεται το σπήλαιο, όπου μόνασαν οι όσιοι Διονύσιος orator και Μητροφάνης, οι πρώτοι ερημίτες στην περιοχή.


Γενική άποψη από τη θάλασσα (μεγάλη)

Άποψη της σκήτης

Η θέα από το κυριακό

Το συγκρότημα του Κυριακού από του κελί του Αγίου Γεωργίου

Το συγκρότημα του κυριακού

Ο ναός στο συγκρότημα του κυριακού

Ο τάφος του πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄στο κυριακό

Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου

Ο κοιμητηριακός ναός

Το κελί του Αγίου Γεωργίου

Κελί (Μικρή Σκήτη Αγίας Άννας)

Παρεκκλήσι Αγίου Μητροφάνη (Μικρή Σκήτη Αγίας Άννας)

Κελί (Μικρή Σκήτη Αγίας Άννας)

Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2009 10:29