Μονή ΞηροποτάμουΜονή Ξηροποτάμου

Μονή Ξηροποτάμου

Η μονή Ξηροποτάμου, αφιερωμένη στους Σαράντα Μάρτυρες, είναι κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 200 μ. σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Δάφνη με τις Καρυές. Ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αι. πιθανόν από τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμίτη και άκμασε στους υστεροβυζαντινούς χρόνους χάρη στην υποστήριξη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και των Σέρβων βασιλέων. Μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς έπεσε σε αφάνεια λόγω των πειρατικών επιδρομών και δυο πυρκαγιών στα 1507 και στα 1609, οι οποίες προξένησαν σοβαρές καταστροφές στη μονή.

Το καθολικό της μονής κτίστηκε στο διάστημα 1761-1763 και ακολουθεί το τυπικό των αθωνικών καθολικών. Το τέμπλο του καθολικού είναι ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο και αποτελεί έργο εξαιρετικής τέχνης. Εντός της μονής βρίσκονται τα παρεκκλήσια των Αρχαγγέλων, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, των Αγίων Θεοδοσίου και Γεωργίου, της Ύψωσης του Σταυρού και στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Απέναντι από την είσοδο του καθολικού βρίσκεται η Τράπεζα, η οποία χτίστηκε με την οικονομική βοήθεια Βλάχων ηγεμόνων. Μεταξύ του καθολικού και της Τράπεζας βρίσκεται η φιάλη για τον αγιασμό των υδάτων φτιαγμένη από κόκκινο μάρμαρο. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 409 χειρόγραφοι κώδικες και 4000 έντυπα βιβλία. Επίσης στη μονή σώζονται πολύτιμα αντικείμενα, όπως ένα μεγάλο κομμάτι Τίμιου Ξύλου και λείψανα αγίων.

Η μονή καταλαμβάνει την όγδοη θέση μεταξύ των αγιορείτικων μονών και κατοικείται από 25 μοναχούς (2001).


Εξωτερική άποψη (μεγάλη)

Ο πύργος

Εσωτερική άποψη

Η είσοδος

Το κιόσκι

Η φιάλη

Το καθολικό

Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2009 10:29